Psoriasis

Psoriasis – wat is het?

Psoriasis is een niet-infectieuze chronische ziekte, die in de meeste gevallen de huid aantast (minder vaak – nagelplaat, hoofdhuid). Het lijkt overmatig droge rode vlekken, iets uitsteekt boven het huidoppervlak (papels). Samenvoeging, papels vormen plaques die bronnen zijn van chronische ontsteking.

Wordt psoriasis overgedragen?

Beantwoording van de vraag of psoriasis al dan niet besmettelijk is, moet worden begrepen dat de ziekte niet wordt overgedragen via seksueel, door de lucht of contact, of op enige andere manier. Het is onmogelijk voor haar om besmet te raken.

Vanwege de schending van het proces van exfoliërende verhoornde huidschubben, verschijnen droge delen op het lichaam. Het is onmogelijk om eraan te sterven, maar patiënten ervaren een ernstig psychisch ongemak vanwege hun uiterlijk.

Oorzaken van psoriasis
Tot nu toe is het niet precies vastgesteld, daarom treedt psoriasis op. Er zijn verschillende theorieën over de ontwikkeling van de ziekte. Experts zijn geneigd te geloven dat huid- en nagelbeschadiging kan leiden tot:

 • stress, negatieve emotionele stress;
 • endocriene pathologieën;
 • genetische aanleg;
 • falen van het immuunsysteem, dat de processen van groei en deling van epitheelcellen verstoort.

De auto-immune oorzaak van psoriasis is dat de T-helper en moordenaar-T-cellen, die normaliter verantwoordelijk zijn voor de bescherming van het lichaam tegen tumorcellen, pathogene virussen en bacteriën, de bovenste lagen van de huid beginnen te penetreren. Hier produceren ze stoffen die het ontstekingsproces activeren. Als gevolg hiervan beginnen huidcellen zich actief te delen en te vermenigvuldigen. Proliferatie wordt waargenomen.

De ontwikkeling van psoriasis is mogelijk met het cumulatieve effect van verschillende factoren uit de onderstaande lijst:

 • Zeer dunne en slecht gehydrateerde huid (talg wordt weinig geproduceerd).
 • Veelvuldig contact met irriterende samenstellingen – cosmetica van lage kwaliteit, alcoholoplossingen, huishoudelijke chemicaliën.
 • Te vaak wassen van het lichaam, handen (vooral als u een hard washandje en antibacteriële zeep / douchegel gebruikt).
 • Alcoholmisbruik.
 • De ontwikkeling van infectieziekten veroorzaakt door stafylokokken, streptokokken, schimmels.
 • Inname van antidepressiva, lithiumcarbonaat, bètablokkers, antimalaria- en anticonvulsiva.
 • Zone voor klimaatverandering.
 • Mechanisch letsel van de huid.
 • Neiging tot allergische reacties.
 • HIV-infectie.

Ziekte classificatie
Als we in het beginstadium verschillende foto’s van psoriasis bestuderen, zullen er verschillen merkbaar zijn – er zijn verschillende varianten van deze dermatologische pathologie. Afhankelijk van de locatie van de laesie is:

Psoriasis van de hoofdhuid (manifesteert zich door jeuk, gebarsten en bloedende huid).
Psoriasis van de nagels (de nagelplaat scheidt zich geleidelijk van het bed af en wordt pijnlijk, er worden rode vlekken op gevormd).
Palmar en psoriasis psoriasis (de ziekte wordt alleen verspreid op de voeten en / of handpalmen).
Huid psoriasis (droge plekken verschijnen op verschillende delen van het lichaam).
Arthropatische psoriasis (aangetaste gewrichten).
Seksuele psoriasis (de ziekte dekt de huid van de geslachtsorganen).
Klinische vormen van psoriasis:

Gewoon of vulgair. Gemanifesteerd door platte roze-rode papels van kleine omvang, die enigszins boven een gezonde huid uitstijgen. Op de top van de papels zijn bedekt met lichte schubben, die beginnen te vallen, zelfs met een lichte aanraking. Als de behandeling van psoriasis uit de tijd is begonnen, worden kleine foci gecombineerd tot grote.
Exsudatieve. Het komt vaker voor bij mensen met obesitas, hypothyreoïdie, diabetici. De symptomen van psoriasis van deze vorm zijn als volgt: de papels zijn fel rood van kleur, met geel-grijze schubben zichtbaar op de top. Plakjes beïnvloeden de huidplooien – de oksels, het gebied onder de borstklieren bij vrouwen. Patiënten klagen over jeuk en verbranding.

Seborrheic. Psoriasis wordt waargenomen op het hoofd, achter het oor, nasolabiaal en nososchechny plooien, tussen de schouderbladen, op de borst. De grenzen van de vlekken zijn niet duidelijk gedefinieerd. Peeling zilvergeel. Als u naar de foto van psoriasis op uw hoofd kijkt, zult u associaties hebben met een dergelijke veelvoorkomende schimmelziekte zoals hoofdroos.
Palmar en plantar. De ziekte komt voor bij mensen van 30 tot 50 jaar, van wie het werk wordt geassocieerd met zware fysieke arbeid. Met deze vorm kunnen uitslag op het lichaam voorkomen.

Pustuleuze. Pustuleuze elementen vormen zich op het lichaam. In de geneeskunde wordt een extra type pustuleuze vorm geïdentificeerd – psoriasis van Zumbusha. Het is idiopathisch (primair) – er verschijnen bubbels op de huid, die worden omgezet in puisten. Puisten openen en opdrogen. Later verschijnen ze peeling huiduitslag typisch voor de ziekte. Evenals secundair met een goedaardig verloop. In dit geval verschijnen puisten op het oppervlak van typische psoriatische plaques vanwege het irriterende effect van de medicatie.
Een andere vorm van pustule is Barber’s psoriasis. Het beïnvloedt alleen de zolen en handpalmen. Purulente puisten worden zichtbaar op de huid. Ze gaan niet open en veranderen uiteindelijk in donkere droge korsten. Barber’s psoriasis onderscheidt zich door de symmetrie van de laesie.
Arthropatisch (articulair). Zware vorm. Komt voor bij patiënten met huiduitslag. Het gebeurt meestal vijf tot zes jaar na het begin van de eerste symptomen van de ziekte, als de behandeling van psoriasis analfabeet was. Pathologieën van het articulaire systeem kunnen verschillend zijn, te beginnen met onuitgesproken artralgie, die niet leiden tot veranderingen in het gewrichtsapparaat, eindigend met vervormende ankylose (het gewricht wordt volledig immobiel).

Psoriatische erytrodermie. Het is een gevolg van vulgaire of exudatieve psoriasis. Bijna alle huid wordt beïnvloed. Het wordt rood, bedekt met veel droge schubben. De lichaamstemperatuur stijgt, een toename van lymfeklieren (vooral femorale en inguinale). Als de patiënt niet weet hoe hij psoriasis moet behandelen, zijn haaruitval en broze nagels mogelijk.