Androgeen haarverlies

De meeste schoonheden zijn ervan overtuigd dat androgenetisch haarverlies een uitsluitend mannelijke ziekte is, en het bedreigt de dames niet. Trichologen geven echter verontrustende statistieken: in de afgelopen 5 jaar is het aantal vrouwen met een teleurstellende diagnose snel gegroeid.

De eerlijke seks, geconfronteerd met het probleem van mannelijke kaalheid van het patroon, is zich bewust van hoe moeilijk het is om een ​​progressieve ziekte te stoppen en de vroegere haardikte te herstellen. Dit is een regelmatige inname van speciale bereidingen en een reeks dure procedures voor het herstel van de haarzakjes, maar bovenal zijn het zenuwcellen die worden gebruikt in eindeloze ervaringen voor vervagende schoonheid.

Oorzaken van androgene alopecia bij vrouwen

Experts noemen dihydrotestosteron, de belangrijkste vijand van haar, de biologisch actieve vorm van het mannelijk geslachtshormoon testosteron, dat direct in “doelorganen” wordt gevormd onder de invloed van het enzym 5-alpha-reductase.

Historisch feit

Zelfs de ‘vader van de geneeskunde’, de oude Griekse arts Hippocrates, merkte op dat er geen kale mannen onder de eunuchen waren. Dit was de reden voor het “vermoeden” van geslachtshormonen in combinatie met alopecia.

De ziekte is ook bekend als androgenetische alopecia. Met andere woorden, de neiging tot een overvloed aan mannelijke hormonen in het lichaam kan worden overgeërfd, meestal via de moederlijn.

Andere mogelijke oorzaken van totale kaalheid bij vrouwen

1. Hormonale onbalans

Veranderingen in hormonale niveaus bij vrouwen kunnen door een aantal ziekten worden veroorzaakt en gaan ook vaak gepaard met zwangerschap en de periode van de menopauze. Direct na de bevalling kan mannelijk haarverlies catastrofale proporties bereiken, en het is tijdens deze periode dat een aanzienlijk deel van het haar verloren gaat.

2. medicatie

Het is geen geheim dat de medicamenteuze behandeling van verschillende ziekten bijwerkingen kan veroorzaken. Antitumortherapie, het gebruik van “sterke” antibiotica, geneesmiddelen voor het herpesvirus kan leiden tot aantasting van het haar en dunner worden van het haar.

3. Stress

De sluwheid van zenuwcellen ligt in het feit dat de gevolgen van hun dood pas na 2-3 maanden verschijnen, wanneer de situatie weer normaal is en je het probleem al was vergeten dat verontrustend was. Vrouwen die door stress haarverlies hebben geleden, komen in een vicieuze cirkel terecht: haaruitval – depressie als gevolg van een verminderde verschijning – een nieuwe golf van haarverlies door stress.

Hoe andopedische alopecia bij vrouwen herkennen: symptomen

Androgenetisch haarverlies van het schone geslacht kan optreden op het vrouwelijke of mannelijke type.

Vrouwelijke alopecia heeft minder ernstige symptomen en kan gepaard gaan met hirsutisme, een verschijnsel waarbij mannelijke tekens verschijnen, bijvoorbeeld antennes, haar op handen, enz.
Haaruitval van het mannelijke type vindt plaats wanneer het niveau van androgenen zeer hoog is. De symptomen zijn het meest uitgesproken. Haarverlies treedt op in golven, afgewisseld met perioden van “kalmte”.
De eerste om “het schip te verlaten” is het haar van de voorkant van het hoofd, dan wordt de bovenkant van het hoofd geleidelijk smaller. In het begin kunt u een afname van het volume in de pariëtale regio bemerken: het haar in deze zone wordt dunner, breek af. Terwijl het vordert, tast alopecia zelfs nieuw geweerhaar aan, de hoofdhuid begint te “schijnen”, kaalheid verschijnt.

Interessant is dat de krullen aan de achterkant van het hoofd niet gevoelig zijn voor testosteron en niet gevoelig zijn voor verlies door een overmaat aan androgenen. Waarom gebeurt dit?

Kenmerken van de reactie van verschillende zones van het hoofd om het niveau van mannelijke hormonen te verhogen hebben een biochemische basis. Haarzakjes in de occipitale en temporale regio’s hebben enzymen die testosteron in estradiol omzetten, wat geen bedreiging vormt voor de krullen. En de pariëtale zone is rijk aan 5-alpha-reductase, een soort katalysatoren voor de intensieve productie van dihydrotestosteron.

Mannelijke geslachtshormonen en het vrouwelijk lichaam: wat is de relatie?
Het begin van de man en de vrouw is aanwezig in elk organisme. Een gezond meisje wordt gedomineerd door vrouwelijke geslachtshormonen – oestrogeen. Maar met bepaalde afwijkingen van de norm overschrijdt de concentratie van androgenen (steroïde mannelijke geslachtshormonen geproduceerd door de eierstokken bij vrouwen) een bepaald niveau. In endocrinologie wordt deze hormonale onbalans hyperandrogenisme genoemd.

Overmatige vegetatie op het gezicht en lichaam, verruwing van de stem, het verschijnen van acne en natuurlijk het dunner worden van het haar in het pariëtale gebied zijn kenmerkend voor hyperandrogenisme.

Diagnose en behandeling van androgene alopecia bij vrouwen
Is het mogelijk om androgeen haarverlies bij vrouwen te genezen? Voordat je het alarm afgaat en depressief wordt vanwege de dreigende ramp, moet je ervoor zorgen dat het intense haarverlies veroorzaakt wordt door de oplaaiing van hormonen.

Hiertoe geeft u de volgende tests door:

  • het niveau van geslachtshormonen (oestrogenen, testosteron);
  • schildklierhormoon niveaus;
  • het niveau van essentiële sporenelementen en vitamines in het lichaam;
  • phototrichogram (bepaalt de dichtheid van de haargroei en hun toestand).